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Avocado and Mango Salad

I’m so proud of myself! I created a recipe!!

I love to cook, I am not cooking often these days but when I cook, I usually use recipes except for the staples I know how to do like chicken rice, pasta with ground turkey and so on…

The recipe combines several ingredients from other salads I love. I love that it combines mangoes and avocado and the dressing has grapefruit!

In Venezuela the avocados are so different, when I arrived here to California I was kind of lost, I had no idea how to buy them, how to tell they are ripe or not? Well, after the years I’ve gotten used to them and we love to eat avocados with almost everything here at home.

And now I also know even more about them like they are available all year around but their peak season is September through May, so they are a winter fruit. Also, did you know that it takes only 4 to 5 days for Mexican avocados to get from the orchards to the market? They are always pretty fresh.

Avocados from Mexico is having a cool recipe contest called Aguacate Lindo y Querido where you can win $500 and a trip to Houston for private cooking classes with Mexico’s Chef Aquiles Chavez, at his new restaurant The Fisheria. All you have to do is submit a recipe with avocados. I submitted my salad! Let’s see what happens! Anyone can submit a recipe, it’s easy on the form here.

I’m so proud of my salad, it’s very yummy, Derek love it and Adrian ate it all! When I was taking the photos Mayita was with me and it was kind of hard to maintain her away from the dish! She doesn’t eat a salad yet but she wanted to grab all the avocados from it! (See the photos below)

AVOCADO AND MANGO SALAD

For the salad:

  • 3 corn ears (discard the husks and corn silk) 
  • 2T extra virgin olive oil 
  • 3 cubed avocados 
  • The juice of 1 lime
  • 2 cubed mangos 
  • 1 chopped red bell pepper
  • 3T chopped fresh cilantro 
  • 6 cups mixed greens or baby spinach or both

For the dressing:

  • 2 garlic cloves 
  • 1t salt 
  • 1t ground cumin 
  • 1t ground oregano 
  • 1t sweet paprika 
  • Freshly ground pepper 
  • 3/4 cup freshly squeezed grapefruit juice 
  • the juice of 2 limes
  • 2T extra virgin olive oil 
  • 1T red wine vinegar 

To make the Salad:
Preheat an outdoor grill or grill pan to medium high, you can also use the oven broiler. Rub the corn with the oil and season with salt and pepper. Put the corn directly on the grill grates or in a baking pan inside the oven and cook until the kernels are slightly charred on all sides, turning avery couple of minutes. Using a knife, carefully cut the kernels off the cobs and put in a mixing bowl. Sprinkle the lime on the avocado and add it to the corns. Add the the mango, bell peppers and cilantro. Season with salt and pepper. Set aside.

To make the Dressing:

Chop the garlic and mash it with the salt into a paste. Put the mashed garlic in a bowl. Add the cumin, oregano and black pepper. Mix to combine. Stir in the grapefruit juice, lime juice, oil and vinegar.

Divide the greens among 4 or more plates, top with the mango and avocado mix, then drizzle with the dressing.

This is part of a sponsored campaign with Latina Mom Bloggers and Avocados From Mexico. However, all opinions expressed are my own.

– E S P A Ñ O L –

Estoy bien orgullosa de mis cualidades culinarias, jaja! Que exagerada…! Pero es que creé una receta!

A mi me encanta cocinar, ultimamente no cocino tanto como me gustaría pero cuando cocino usualmente lo hago con una recta ecepto cuando cocino cosas básicas como arroz con pollo, pavo molido con pasta, etc, etc.

Esta receta que hice, tiene varios ingredientes que me gustan de otras ensaladas. Me gusta mucho porque combina mangos, aguacates y la vinagreta tiene toronja.

En Venezuela los aguacates son muy diferentes a los de aquí, cuando llegué a California estba medio perdida y no sabía cómo comprarlos, no sabía si estaban ya maduros o no, pero poco a poco me acostumbré y ahora pues casi siempre tenemos aguacates en la casa y los comemos mucho.

También me he enterado que los aguacates están disponibles todo el año en los automercados y que la temporada alta es de Septiembre a Mayo, son unas frutas de invierno. Y sabían que nada más a os aguacates les toma de 4 a 5 días llegar desde las granjas de México a los automercados de aquí? así que siempre están frescos.

Los Aguacates de México (es una organización!) tienen un concurso que se llama Aguacate Lindo y Querido donde te puedes ganar un viaje a Houston + $500 para ir a unas clases privadas con el Chek Mexicano Aquiles Chavez en su restaurant nuevo The Fishería. Todo lo que hay que hacer es submitir una receta con aguacates. Yo metí la mi ensalada! A ver que pasa! Cualquiera lo puede hacer, aquí en este formulario.

Lo tengo que repetir: estoy orgullosa de mi ensalada! Quedó rica, a Derek le gustó mucho y Adrian se la comió toda. Cuando estaba tomando las fotos Mayita estaba conmigo y se me hizo dificil entretenerla para que no se acercara al plato, ella todavía no come ensaladas pero lo que quería era comerse todos los aguacates! (Pueden verla en la fotos arriba)

ENSALADA DE AGUACATE CON MANGO

Para la ensalada:
  • 3 jojotos o elotes (sin las hojas e hilos)
  • 2 cucharada de aceite de oliva extra virgen
  • 3 aguacates cortados en trocitos (no muy chiquitos)
  • El jugo de 1 limón
  • 2 mangos cortados en cuadritos
  • 1 pimnetón rojo cortado en cuadritos
  • 3 cucharada de cilantro cortado
  • 6 tazas de mezcla de lechugas o de hijas de espinaca o ambas
Para la vinagreta:
  • 2 dientes de ajo
  • 1 cucharadita de sal
  • 1 cucharadita de comino molido
  • 1 cucharadita de orégano
  • 1 cucharadita de paprika
  • pimienta molida
  • 3/4 de taza de jugo de toronja recién hecho
  • el jugo de 2 limones
  • 2 cucharadas de aceite de oliva extra virgen
  • 1 cucharada de vinagre de vino
Para hacer la ensalada:
Precalienta la parilla en fuego medio alto o también lo puedes hacer en el broiler del horno. Frota el aceite en los jojotos (elotes) y ponles sal y pimienta. Pónlos directamente en la parilla o en una bandeja de hornear en el horno, dale vueltas hasta que estén ligeramente quemaditos por todos lados, dale vueltas cada 2 o 3 minutos. Usa un cuchillo para cortar los maicitos cuidadosamente del jojoto (elote) y ponlos en un tazón de mezclar grande. Mezcla el aguacate don el jugo de limón y agrégalo al tazón del maiz. Agrega el mango, los pimentones y el cilantro. Pónles un poquito de sal y pimienta.
Para la vinagreta:
Pica el ajo chiquitico y hazlo puré con la sal y la pimienta. Ponlo en un plato hondo pequeño. Agrega el comino, el orégano, y la pimienta. Mezcla. Luego agrega el jugo de la toronja, el jugo del limón, el aceite y el vinagre y mezcla todo bien.

Coloca la lechuga en un bowl grande para ensaladas, agrega la mezcla del aguacate y el mango y por último añade la vinagreta.

Aclaratoria: Este post es parte de una campaña con Latina Mom Bloggers Avocados from México. Como siempre, todas las opiniones son 100% mías. 

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5 Comments

  • Reply
    MAYITO CASTILLO
    May 17, 2012 at 12:55 am

    Se ve exquisita, saludable, y diferente a todas las demas ensaladas. Gracias Dariela por compartirla.

  • Reply
    Leslie Limon
    May 17, 2012 at 3:50 am

    That is one gorgeous salad! So colorful and festive. And it sounds delicious. 🙂

  • Reply
    Mamá Noticias
    May 17, 2012 at 4:43 pm

    Saludable y muy antojable, es una manera muy nutritiva de combinar las frutas y las verduras.Excelente idea para estos días calurosos en California.

  • Reply
    Carol Garcia
    May 28, 2014 at 2:42 pm

    Thanks for the recipes you are sharing here! I recently moved out and I probably should eat more vegetables, this looks like a great meal to accomplish eating more while still liking what you're eating.

  • Reply
    Alejandra Carberry
    June 10, 2014 at 2:20 pm

    These were awesome!! Thanks again for the healthy recipes you are sharing here!

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